Hoegaarden – verdens bedste øl?

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg har en stor passion for Hoegaarden, som for mig er verdens bedste øl.

Indholdsfortegnelse

Hvad er Hoegaarden øl – den populære hvedeøl fra Belgien

Hoegaarden øl er kendt for at være en ufiltreret hvedeøl, med en frisk og frugtig smag af citrus og koriander. Øllen er opkaldt efter den by hvor den brygges, som er en lille landsby i Belgien ved navnet Hoegaarden. 

Hoegaarden er en populær hvedeøl, som gerne skal serveres afkølet, med en temperatur helt ned til 2-3°C, for bedst muligt at bevare alle smagsnuancerne.

Sådan skænkes en Hoegaarden

Hoegaarden er en specialøl, og den har en hel speciel måde at blive skænket på. 

Først og fremmest skal øllen serveres kold, gerne med en temperatur helt ned på 2-3°C, i det berømte sekskantede Hoegaarden ølglas.

Øllen skal skænkes af to omgange opdelt af ”Swirl the bottle” efter 2/3 dele, for at skabe en skummende og lækker effekt på toppen.

Jeg kan dog skrive under på, at verdens bedste øl også sagtens kan drikkes direkte fra flasken

Hvilke Hoegaarden øl findes der

Hoegaarden er en specialøl, og den har en hel speciel måde at blive skænket på. 

Først og fremmest skal øllen serveres kold, gerne med en temperatur helt ned på 2-3°C, i det berømte sekskantede Hoegaarden ølglas.

Øllen skal skænkes af to omgange opdelt af ”Swirl the bottle” efter 2/3 dele, for at skabe en skummende og lækker effekt på toppen.

Jeg kan dog skrive under på, at verdens bedste øl også sagtens kan drikkes direkte fra flasken

Hoegaarden Witbier
Den originale belgiske hvedeøl, er en øl med en forfriskende smag og aroma af citrus og koriander. Opskriften på Hoegaarden Witbier er inspireret af nogle munke, som for over 600 år siden tilføjede urter til deres traditionelle hvedeøl. Denne øl betegnes både som Hoegaarden Original White Ale, Hoegaarden Wheat beer og Hoegaarden Witbier.

Hoegaarden Rosée
Det siges, at Hoegaarden oprindeligt blev serveret i syltetøjsglas, som inspirerede Hoegaarden Bryghus til at lave de kendte sekskantede glas, som Hoegaarden serveres i. Historien inspirerede til opskriften på Hoegaarden Rosée, også kaldet Pink Hoegaarden, som er gennemsyret af hindbærsmag, der både er let og forfriskende. Denne øl fås med og uden alkohol.

Hoegaarden Cherry
Den klassiske Hoegaarden hvedeøl har fået tilføjet et strejf af naturlig kirsebærjuice og kirsebærblomstaroma. Hoegaarden Cherry er en forfriskende sæsonbestemt øl, der skal nydes i forårs- og sommermånederne.

Hoegaarden Agrum
Hoegaarden har tryllet med deres klassiske opskrift på hvedeøl, og har med den lokale frugtfavorit Agrum, skabt øllen Hoegaarden Agrum, der med med sin søde citrus perfekt komplimenterer smagen af appelsinskal. Denne øl er blevet endnu en sæsonbestemt favorit.

Hoegaarden Citrus
Den klassiske hvedeøl er blevet tilføjet citrusessens, som gør Hoegaarden Citrus perfekt at drikke en varm sommerdag.

Hoegaarden Grand Cru
Hoegaarden Bryghus har lavet en stærk blonde, der med sin lækre og sødmefulde eftersmag, og flotte gyldne farve, adskiller sig fra Hoegaardens øvrige øl. Aromaen er præget af koriander og appelsin, med en dejlig eftersmag af honning.

Hoegaarden Wit Blanche
Hoegaarden Bryghus har lavet endnu en ægte belgisk hvedeøl, med et krydret strejf af koriander og appelsinnoter. Øllen er først overgæret og derefter eftergæret på flasken. Hoegaarden Wit Blanche har en frisk smag af både sødt, syrligt og en smule bitterhed. Denne øl fås med og uden alkohol

Hvor kan du købe Hoegaarden øl

Hoegaarden kan købes i de fleste større supermarkeder i hele landet, fx: Føtex, Bilka, Meny & Kvickly

Du kan også købe Hoegaarden flere steder online på diverse webshops der sælger øl, fx:

  • Nemlig.com
  • Calle.dk
  • Fleggaard.dk
  • Lowalcohol.dk

Find dit Hoegaarden ølglas her
Hoegaarden ølglas er lavet i tykt, sekskantet glas, som får øllen til at holde sig afkølet i længere tid. Hoegaarden glas med officielt logo findes i både 25 cl. og 50 cl. Du kan købe Hoegaarden ølglas flere steder online, fx:

Historien bag Hoegaarden Bryghus

Hoegaarden er en simpel klassiker og en velkendt belgisk øl. Men det er ikke alle, som kender til dens oprindelige historie. For over 600 år siden – omkring år 1445 – var der nogle munke, der skabte fundamentet for den specialøl, som jeg i dag kalder for verdens bedste øl.

Det skete i landsbyen Hoegaarden i Belgien, hvor nogle munke eksperimenterede med nogle urter, som de tilføjede til deres oprindelige hvedeøl.

Det siges, at den første hvedeøl var utrolig sur. Det var indtil Hoegaarden-munkene begyndte at eksperimentere med appelsinskal og koriander fra kolonien Curaçao, hvor de fik en guddommelig opdagelse, der førte til den verdensberømte Hoegaarden-opskrift som vi kender i dag.

Byen Hoegaarden er blevet verdenskendt for deres bryghus og deres meget populære hvedeøl Hoegaarden, som med den unikke smag er værdsat i hele Europa, Nordamerika, Australien, Singapore og Kina.

I dag drives bryghuset af et stærkt team under navnet AB InBev, hvor alle brygmestrene har en fælles kærlighed til øl. Bryghuset føler sig forpligtet til at gøre øl til en del af livets største øjeblikke i de næste 100+ år, og bevarer hævdvundne opskrifter, samtidig med at de opfinder nye favoritter.

Det giver brygmestrene mulighed for at brygge øl, der er elsket over hele verden, og det vil de fortsætte med at gøre i generationer fremover.

Besøg Hoegaarden Bryghus

Hele året rundt kan du besøge Hoegaarden Bryghus, hvor du får et indblik i Hoegaardens bryggeri på Stoopkensstraat i Belgien. Her vil du mærke atmosfæren, og se hvordan øllen bliver brygget. Du vil naturligvis også have mulighed for at opleve en dejlig Hoegaarden-smagning.

Du booker dit besøg direkte hos Hoegaarden Brewery.

Sådan brygges en Hoegaarden

At brygge en Hoegaarden er en helt unik bryggeproces. Fra første trin af processen til øllen bliver hældt op i glasset, kan det tage op til en måned. Det er en længere proces, der består af 9 trin, som er med til at gøre denne hvedeøl til verdens bedste øl 

  1. I den første del af processen skal malten laves. Det indebærer, at byggen skal spire og tørre og herefter skal kornene formales (8 dage)

  2. Hvede og vand tilsættes til maltdejen og placeres i et kar, som bliver opvarmet til 75°C, hvor stivelsen bliver transformeret til sukker (2,5 time)

  3. Herefter begynder filterprocessen, som adskiller den søde urteopløsning fra den uopløselige rest (2,5 time)

  4. Den søde urteopløsning, opvarmes til 103°C for at sterilisere det. Imens tilsættes ingredienserne: koriander, tørrede appelsinskaller og humle (1 time)

  5. Efter opvarmningsprocessen fjernes ingredienserne, og nedkølningsprocessen til 19°C påbegyndes (1,5 time)

  6. Når dejen er nedkølet, starter fermenteringen ved 18-25°C. Gær bliver tilsat, og det konverterer sukkeret til alkohol og CO2 (5 dage)

  7. Øllen bliver nedkølet til 18°C og via en speciel proces, fjernes den ”unge” smag og gæren fra Hoegaarden. For at stabilisere hvedeøllen, pasteuriseres den (3-4 dage)

  8. Herefter tilsættes en smule sukker og gær, hvilket betyder, at Hoegaarden er klar til at blive fyldt i tønder og flasker (3-4 dage)

  9. Den sidste del af bryggeprocessen består af en sekundær fermenteringsproces. De fyldte flasker og tønder sendes til et varmt rum, som skal sikre, at denne omgang Hoegaarden øl er lige så sprød og skummende, som alle de andre (1-2 uger)

Hoegaarden ølopskrift

Du kan ikke få den originale ølopskrift på Hoegaarden. Den er tophemmelig, og kun bryggerne hos Hoegaarden Bryghus, ved præcis hvad en Hoegaarden øl indeholder.

Dog er det meget tydeligt hvilke smage der gør den friske hvedeøl mere og mere populær. Så her kommer mit bud på den klassiske Hoegaarden ølopskrift:

  • Koriander
  • Appelsinskal (tørrede og krydrede)
  • Aroma af citrus og æble
  • Urter
  • Hvede
  • Malt
  • Vand
  • Gær
  • Sukker

Hvem er Hoegaarden?

Siger du Hoegaarden, siger du Michael Martil. For mig er Hoegaarden verdens bedste øl, og jeg bruger Hoegaarden som et nydelsesmiddel til en fest, på ferier eller bare en varm sommerdag (kan også drikkes på en kold vinterdag).

Mange drikker et godt glas rødvin, en øl, et glas champagne eller en gin og tonic når de er glade, er sammen med gode venner osv. Her må jeg indrømme, at jeg er langt mere tiltrukket af en Hoegaarden, og den friske og frugtige duft og smag, som denne weissbier har.

Jeg kan anbefale dig, at du går ud og smager nogle af de mange forskellige Hoegaarden, så du kan finde den Hoegaarden der passer bedst til dig. Smag på øllen, og så er det op til dig at vurdere, om du også synes, at Hoegaarden er verdens bedste øl.